Konspirationsteorin om Husby

husby

Husby. Just nu erbjuds lika många historier om Husby som historier om en rysk, en tysk och en Bellman. Ungdomar är arga och kastar sten. Polis är arg och kastar ungdomar. Resultat: Pressen kretsar utanför Husbys tunnelbanestation som rovdjur kring sitt byte med förhoppningen att kunna fånga det omtalade kaoset på film. 

Kawa Zolfagary har varit arg över att människor av rasistisk kaliber använt hela Husby-dramat som täckmantel för att ÄNTLIGEN få använda favvo-ordet Neger tillsammans med valfritt nedsättande adjektiv. En annan blogg har skrivit om journalister som mutar ungdomar att bränna bilar. Några blir ledsna, några blir arga, några bryr sig inte alls.

Jag skulle vilja spinna vidare på sistnämnda bloggs tema. Jag tycker att vi istället för att rapa upp fakta (så som: vilken tandläkarmottagning blev nedbränd idag? Hur många ungdomar sitter bakom lås och bom? Vad heter grannens katt?) ska sätta på oss de konspirationsteoretiska glasögonen. Jag tror nämligen att allt är bluff och båg. Det låter ju liiiiite för bra för media för att vara sant att det mitt i trista Jante-Sverige dyker renodlat kaos upp? I form av vad då? Jo, strid mellan ungdomar och polis. Nej du, i mina öron låter detta som direkthämtat ur brinnande missnöjespunk från 80-talet, mig lurar de inte. Polisen beter sig liiiite för klantigt för att det ska verka sant och anledningen till ungdomarnas missnöje för liiiite för klyschigt.

Men! OM detta, MOT all förmodan, nu visar sig vara sant: grattis till de politiker som lyckats skapa en perfekt miljö för:

a) Inspelning av allvarlig dramafilm, innehållande vissa inslag av våld, om ungdomar inspelad i Stockholmsmiljö 

b) Inspiration till ny Ebba Gröns-platta med tema Nedstängande av ungdomsgårdar

c) Dramakåta journalister

 

Annonser

One Response to Konspirationsteorin om Husby

  1. talamod says:

    Osökt minns jag en devis som i någons ungdom ungdom på 80-talet klottrades på en gata utanför en av frustrerade ungdomar ockuperad brandstation: ” hjälp polisen misshandla dig själv”. En devis som för övrigt fotades av lokaltidningen och hamnade så på första sidan och blev så en bland 80-tals punkare på dito ort en kultdevis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: