Grejer som tjejer gör

snigelfotboll
Tråkrolig fotboll

En gammal killfotbollspelare,  Bernard Lacombe, har i samband med damfotboll yttrat lite pinsamma, och enligt vissa, förlegade åsikter om kvinnor. Hans ord förde mig osökt in på minnen från andra gånger jag har hört prat om tjejfotboll. Det vanligaste argumentet till varför ”vanlig fotboll” är bättre än damfotboll är att damfotboll går långsamt, vilket naturligtvis beror på att tjejer är svagare än killar. Jag tvivlar på att det är den riktiga anledningen.

Det är redan känt att saker och ting får en annan klang när man beskriver det som någonting feminint slash sätter ”dam” eller ”kvinnlig” framför. Detta beror givetvis på att alla tjejjor här i världen beter sig på exakt samma vis och när tjejer gör grejer så görs det mycket sämre/fånigare. Exempel för den som inte hängde med: Man kan köra bil, men man kan också köra bil som en tjej. Man kan bli stoppad av en polis, och så kan man bli stoppad av en kvinnlig polis. Man kan spela vanlig jävla fotboll, och så finns det ju den där förbaskat tråkiga damfotbollen. Och om man satte tjej/kvinno/dam framför andra ord skulle det givetvis få samma effekt, fastän uttrycket i sig kanske inte var vedertaget. Exempel på det: tjejmat, kvinnotunnelbana, damstol. Ingen behöver säga att maten är larvig, tunnelbanan inte lika hård och ball som den vanliga eller att stolen i fråga inte är en vanlig stol, utan en lite fånigare sådan.

En gång när jag var i ett parallellt universum så upptäckte jag att liknande språktendenser föregick även där. Men istället för att bli helt förvirrade av att fotbollsspelarna hade bröst och därför känna sig tvungna att förtydliga detta när de talade om sporten sa de: ”åh, har ni kollat på den där nya fotbollssporten? Den där det inte handlar om att skjuta mål, utan komma så nära en mindre form av fotboll som möjligt med sina fotbollar. Och fotbollen är mindre och tyngre. Supertråkig, för att inte tala om långsam typ av fotboll. Värsta sömnpartyt”. I det fallet förstod jag att man var tvungen att hitta på ett nytt ord… eftersom det inte längre var fotboll man talade om. Sporten man talade om var ju utan tvivel långsammare.  Men fotboll som spelas av tjejer har ju faktiskt samma regler som fotboll som spelas av killar. Folk låter sig bara luras av det vilseledande ordet ”dam”.  Bara sluta.

Annonser

2 Responses to Grejer som tjejer gör

  1. Talamod says:

    Sätt herr framför och det blir spännande och ekivokt, som herrklubb, men oftast sätts inte herr- eller man- framför någon ord alls, eftersom dam, kvinna är det avvikande ett särintresse. Tom när herr och dam används för praktisk åtskillnad, herr- och damtoalett så kan det senare leda i tanken till kläder, smink, utseende och inte bara toa för trängande behov.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: