Kvinnohat och yttrandefrihet

Flashback_logo

Jag planerar att precis som många andra se uppdrag gransknings senaste avsnitt om det utbredda hatet mot offentliga kvinnor ikväll. Jag blir glad att ämnet tas upp, när det bara i trailen, som ständigt dyker upp i mitt nyhetsflöde, är så uppenbart nödvändigt.

Människor som likt pansarvagnar pressar ned kvinnor med inflytande och makt bara med hjälp av ord. Människor som likt kulsprutor skjuter ur sig nedsättande kommentarer av den grövsta karaktär som om det vore det enda de hade ägnat sig åt. Det är krig, och det blir så tydligt vilka som blir offer av hoten av just sexuell natur. Och hatet är smutsigt och har ett grovt och hotande språkbruk

Jag kollar runt på Flashback. Näthatarnas högborg. Vad säger de där? Det hade redan bildats en tråd med över 500 inlägg. Alla (med ytterst få undantag) verkade samstämmiga. Signaturerna PeterDenSvenske, Ollonet och Fula_Gubben sjöng ut om mansförtryck till den mildaste grad, om PK-media och deras överdrifter och stämde upp i sång med ännu mer hat mot dessa kvinnor. Det var proppfyllt med människor som sade sig ta bladet från munnen, säga hur det egentligen var. De ansåg sig ha rätt till att säga dessa saker, för de tillhör yttrandefrihetens värn. De hade rätt att vara elaka, att önska att dessa kvinnors barn utsätts för våldtäkt och att hota om våld och mord. Det hade de rätt till, för det är yttrandefrihet enligt dem.

Det är så mycket hat och det tycks heller inte ligga någon grund i avskyn. Den bara är, som vilken annan naturkatastrof som helst. Översvämningar av människor som önskar död. Stormar av människor som hotar om sexuellt våld. Och jordskred av sms och mail som tycks tvinga var och varannan kvinnlig journalist att fly hus och hem. Detta utan att ens få veta varför. Detta för att yttrandefrihetens förtrupper anse sig ha rätt till detta. De har rätt att hota, de har rätt att hata.

Nu är det dags att ta det på allvar! Det är dags att se det för vad det är! Kvinnor provocerar. Inte genom att bära kort kjol, inte genom att kalla sig feminister och inte genom att att ha makt. De provocerar bara genom att vara.  Dessa kvinnor skulle kunna skriva vad de åt till frukost och fortfarande vara provocerande. Och det märks på påhoppen de utsätt för.Det handlar inte om yttrandefrihet och allmänt misstycke med deras åsikter, det handlar om kvinnohat. Det är tröttsamt, och jag tror att debatten kommer att vara lång och tradig. Men den har satt igång nu på riktigt, och jag tänker vara med och ta den.

Annonser

4 Responses to Kvinnohat och yttrandefrihet

 1. talamod says:

  Och i svallvågorna av mobbens bedövande hat kommer de utbildade, de välbärgades och de normalt begåvade människornas subtila hånfullt nedsättande kommentarerna. De som gör kvinnor till skrattande våp, vare sig de är ingenjörer, läkare eller lärare. Våga vägra vika er!

  • rakellowe says:

   Ja, och det gör mig ledsen. Ingen av dessa människor vill engagera sig i antirasism, miljöfrågor eller ens i barns rättigheter. Men att hinta att en kvinna är lite småjobbig är lätt som en plätt. kommer naturligt och uppskattas

 2. talamod says:

  Såg nu uppdrag granskning…man. blir stum. Nej – arg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: